Telefon ja turvalisus

Küll on juhtunud selliseid lugusid, kus mulle helistab sisse telefon ilma telefoniomaniku teadmata - näiteks, taskust või kotist. Aga reeglina on tegemist klapita telefoniga mille klahvid ei ole lukustatud ning kuna nimi algab A tähega, olengi suht tõenäoliselt taskukõnede sihtmärgiks.

Aga sellist juhtumit mis sõbral just toimus, ei tea küll. Kuulub kas paranähtuste valdkonda või siis avalikult dokumenteerimata funktsioonide valdkonda.
Naisel telefon kotis, spetstelefonitaskus. Mees helistab oma kaasale, telefon ei helise vaid ühendab kohe. Ja mees kuuleb vaid sammude häält kruusal. Kuid liugkaanega Samsung, mis ei peaks kõnet vastu võtma ilma klappi avamata. Telefonitasku täpselt nii suur et klapp seal sees ei avane ise. Lisaks veel, et ei sõber ega ta kaasa ei kasuta mingeid handsfree komplekte ega sinihammast jne..
Et kaasa ei vasta ja mees kuuleb vaid samme kruusal, siis lõpetab kõne ja helistab uuesti. Paari tirina järel naine võtab toru ja kinnitab, et alles nüüd võttis telefoni kotist telefonitaskust ja avas klapi. Enne oli klapp kinni. Mees küsima, et kas sa kõnnid pargis kruusateel? Jah tõepoolest aga kust sa tead....
Hilisem kontroll vastuvõtva telefoni kõneregistrist ei näita ka mingit kõnet enne seda vastuvõetut.

Nüüd küsimus - kas eksisteerib juhtumisi telefonidel ka selline funktsioon, mille korral kõne automaatselt vastu võetakse kohe kutsungi saabumisel ilma helinate, vibreerimiste ja muude märkideta ning seda ei fikseerita kõneregistris?
Teada on et ka teenusepakkuja saadab telefonidele mingeid erikäske, näiteks välismaal olles et valida soodsaim teenusepakkuja roamingus. Ehk siis, teenusepakkuja suudab telefoni juhtida. Kuid niipalju kui õnnestus selgeks saada, kuigi mitte just Tele2 võrgust, et juhitakse küll kuid mitte sedasi.
Teada on, et näiteks telefoni asukohainf tiksub kogu aeg vahejaamadesse - sellel tuginevalt näitab ju telefon ise seda, millise antenni piirkonnas ollakse. Kuid ma ei ole kuulnud seda, et väljaspool kahepoolseid kõnesid on veel mingi reziim millest telefoniomanik/kasutaja teadlik pole ja mille korral mikker on sisse lülitatud.

Varem olen kuulnud turvanõuetest, mille korral näiteks telefonilt koosoleku ajaks aku eemaldatakse või paigutatakse telefonid koosoleku ajaks turvaseifidesse. Mõistan et selline meede võimaldab välistada nii telefoni positsioneerimise ehk kasutaja asukoha määramise ja ka selle, et telefoni kasutataks sanktsioneerimata salvestuse tegemiseks (diktofon, video). Kuid seni suhtusin väidetesse et mobiiliga on võimalik pealt kuulata ilma kõnet tegemata kui väljamõeldisse. Kui turvahullude poolt vindi ülekeeramisse. Traadiga telefonide puhul oli see pealtkuulamise võimalus tehniliselt ju imelihtne. GSM-mobiilidega enam mitte nii lihtne (NMT oli teine lugu).

Kommentaarid

generaator M ütles …
Kusjuures on küll olemas võimalus panna telefon automaatselt vastama, aga telefoni kõneregistrisse peaks jälg ikka jääma.

Tänapäeva telefonide tarkvaraarenduse seisu juures pole aga mingi ime, et mainitud olukord on mingi programmivea tulemus
Ain Kendra ütles …
Kui sama asja kohta küsiti kommentaari neljatäheliselt organisatsioonilt, oli vastus: Ei saa kommenteerida. Vastus muidugi ammendav.

Populaarsed postitused sellest blogist

Jälle uued teedeinsenerid

Kas dreenkiht on muldkeha või katendi osa

Kandevõime mõõtmine