Riigikogu mandaadist


Võtsin ette Riigikogu valimiste tulemused ning vaatasin ka seda, kes täna tegelikult riiki koguvad. Ja mõtisklesin valimissüsteemi ning esindatuse üle (ehk siis, kes keda esindab). Järgnevad siis tähelepanekud:
  • -          Kokku anti valimistel 575133 häält. Need persoonid, kes valituks kuulutati (ministrid, eurosaadikud ja muud häältemagnetid maha arvamata), kogusid kokku 59,4% valijate häältest.
  • -          Vaadates tänast koosseisu, esindavad need persoonid, kes täna tegelikult Toompeal istuvad, vaid 42,7% valijaid.
  • -          Kõige väiksema häälte arvuga saadik on Kalev Kallo (KE), kes kogus vaid 308 häält jäädes sellega ühtses pingereas 335. kohale.
  • -          Vaatasime siis kogu kandidaatide rida ja eraldi neid, kes said vähemalt 300 häält. Vaid 10% häältest anti sellistele kandidaatidele, kes ei saanud 300 häältki kokku.
  • -          Populaarsem mittesaadik oli E-N Kross (vaba roheline), kes kogus 3579 häält kuid ka sellest ei piisanud, et valituks saada. Isikumandaadiga sissesaamiseks vähim häältearv  oli Boroditšil, kes kogus 5896 häält. Nagu eelpool öeldud, igasuguste üleminevate häälte ja nimekirjaeelistustega jõuti parlamenti ka 308 häälega.
  • -          Vaadates 101 enim hääli saanud kandidaadi listi, mahub sinna neli rohelist (Kross, Talvik, K.Tarand ja A.Lotman) ning neli üksikut (Kunnas, Helme, Soosaar ja Helme). Vastavalt väheneks RE (3 kohta), KE (4 kohta ja IRL (4 kohta) esindatus. Sotsid saaks juurde 3 kohta.
  • -          Nüüd spekuleeriksin natuke – 101 enim hääli kogunu hulgas on palju peibutusparte – eurosaadikuid ja ministreid. Samas ka osa selliseid, kes vaid häälte ülekandmise meetodi ja nimekirjade tõttu välja jäid. Hanso (SDE), Vaarmann (KE), Velliste (IRL) ja Rahumägi (RE). Väga võimalik et nemadki pardisugu.
  • -          101.järjenumbri kogutud häälte järgi saanuks Vilja Savisaar-Toomast ning riigi kogumiseks minimaalselt vajalikuks häälte arvuks kujuneks 1422 häält ehk 0,25% häältest. Ning tänastest saadikutest vaid 68 on kogunud Viljast enam hääli.
  • -          Pingerea taguotsas on peale Volvo-Kallo ka teiste kärakondade saadikuid, alla poole miinimumist said veel Laasi (424-KE), Lillo (474-RE), Aas (524-RE), Sepp (676-RE) ja Holsmer (694-RE).
  • -          Rohelised kogusid 4,5 korda vähem hääli kui sotsid. Sotsid said 20 kohta, siis oleks rohelistelgi 4 kohta loogiline.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Jälle uued teedeinsenerid

Kas dreenkiht on muldkeha või katendi osa

Kandevõime mõõtmine